Günümüzde teknoloji hızla gelişirken eğitim alanını da önemli bir ölçüde etkilemektedir. Özellikle bilgisayara dayalı teknolojilerinin önemi ve vazgeçilmez oluşu eğitimcileri yeni kuramlar ve uygulama yollarının keşfine yöneltmiştir. Böylelikle Öğretim ve Öğrenme Teknolojileri bir bilim dalı olarak, teknolojinin gelişmesi ile birlikte var olmaya başlamış ve son yıllarda çoklu-ortam teknolojileri ve web teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte daha da önemli hale gelmiştir.
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümleri (BÖTEB), 1998 yılında Dünya Bankası ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK)‘ ün ortaklaşa çalışması ile eğitim fakülteleri bünyesinde hizmet vermeye başlamıştır. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) BÖTE Bölümü kurulması ve etkin bir hale gelmesi için 2005 yılında Yüksek Öğretim Kurulu ‘na gerekli başvurular yapılmış ve 2006-2007 güz döneminden itibaren lisans düzeyinde öğrenci alımına başlamıştır.
Bölümü’nün amacı; 2000'li yıllarda ilk ve orta öğretim kademelerindeki öğrencilere yol gösterecek bilgisayar öğretmeni adaylarına, eğitim kurumlarının gereksinim duyduğu öğretim teknolojisi ürünlerinin işlevsel kullanımı için gerekli olan güncel yöntem ve teknikler hakkında bilgi vermek ; meslekle ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmak ve yeni teknolojilerin kullanıldığı öğretim ortamları ile tanıştırmak ve karşılaştırmaktır. BÖTE bölümünde; hızla gelişen bilgi teknolojilerinin okullarda kullanılması ve öğretimin etkili biçimde yapılması için gerekli olan materyallerin geliştirilmesini hedefleyen dersler aracılığıyla öğrencilerin bilgisayar, internet, çoklu ortam, televizyon, video, projektör makineleri gibi çeşitli teknolojileri tanımaları ve öğretimde etkin bir şekilde kullanmalarını sağlamak amaçlanmaktadır. Böylelikle 2000’li yılların Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri öğretmenlerinin, teknolojiyi tanımaları ve öğretimde en etkili şekilde kullanabilecek nitelikte yetiştirilmeleri oldukça önemli olup bölümün ana amacını teşkil etmektedir. Bölümün bir diğer amacı ise kurumlarda kullanılacak eğitim teknolojisi ürünlerinin etkili ve verimli kullanımı için metot geliştirmek, öğretim yazılımı hazırlamak ve bu yazılımlarının eğitimsel niteliğini geliştirici elemanları bu özellikler doğrultusunda donatmak ve yetiştirmektir.
Belirlenen amaçlar dikkate alındığında ve lisans programında okutulan dersler incelendiğinde Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bölümünün; “Bilgisayar” bilimiyle ve aynı zamanda “Eğitim Bilimleri” alanının “Eğitim Programları ve Öğretim”, “Program Geliştirme”, “Eğitim Teknolojisi” bilim dallarıyla yakından ilgili olduğu görülmekte ve anlaşılmaktadır.
MİSYONUMUZ
TOGÜ Eğitim Fakültesi BÖTE Bölümü; lisans düzeyinde zengin öğrenme ortamları yaratabilmek için bilginin ve öğretim materyallerinin nasıl seçilerek işleneceği ile ilgili bilgi, beceri donanımına sahip ilköğretim ve ortaöğretim kademelerinde görev yapacak nitelikli bilgisayar öğretmeni ve öğretim teknolojileri alanındaki ihtiyacı karşılayacak nitelikli bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Eğitim-öğretim alanında BÖTEB, bilimsellik ilkelerine bağlı kalarak öğretim teknolojileri alanındaki gelişmelere uygun bir biçimde öğretim ortamlarında uygulamayı, insancıl, demokratik, katılımcı, paylaşımcı bir eğitim-öğretim ortamı sağlayarak lisans öğrencilerinin kendilerini bir bütün olarak geliştirmelerini amaçlamaktadır. Araştırma alanında BÖTEB, gerçek hayat problemlerinin çözümünde bilimi rehber alarak araştırmalar yaparak ve elde ettiği bulguları ulusal ve uluslararası ortamlarda yayınlayarak yeni teknolojilerin kullanımını yaygınlaştırmayı amaçlamaktadır. Bu çerçevede Milli Eğitim Bakanlığı’nın çeşitli birim ve kademelerinde görev alacak ve teknolojinin eğitim-öğretim süreci ile bütünleştirilmesini sağlayacak öğretmenleri, özel sektörün ihtiyacı olan öğretim teknolojileri alanına insan gücü yetiştirmenin yanında yapılan araştırma sonuçlarını bu kurumlarla paylaşarak Türkiye’de teknolojinin eğitim-öğretim süreci ile bütünleştirilmesi için alınacak kararlara katkı sağlamayı ve hatta belirleyici rol almayı amaçlamaktadır. BÖTEB, sahip olduğu kaynakları sadece kendi öğretim üyesi ve öğrencilerinin değil, bu alanda çalışan birey ve kurumların kullanımına açar ve uygulama ile yüz yüze olan bireylerin bilgi ve deneyimlerinden yararlanır.
TOGÜ BÖTEB sağlıklı bir kurum olmak için öğretim üyesi sayısını artırmayı, lisans programını yeniden düzenlemeyi , seçmeli derslerin sayısını ve öğrenci niteliğini artırmayı, öğretim teknolojileri alanındaki gelişmeleri bölüm programına yakından uygulayarak bölümün fiziksel altyapısını geliştirmeyi ve bölümde bir BÖTEB kültürü oluşturmayı hedeflemektedir. TOGÜ BÖTE bölümü özgün, bireysel yada ekip çalışması ile gerçekleştirilen , bilimsel anlamda nitelikli , geçerlik ve güvenirlik standartları yüksek , evrensel bilime ve ülke kalkınmasına katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Eğitim ile ilgili hizmet taleplerinde öncelikle tercih edilen bir anabilim dalı olarak , kurum ve kuruluşların eğitime ilişkin ihtiyaç duyduğu yada karşılaştığı sorunları bilimsel açılardan inceleyerek, eğitim kurumlarında çalışanları eğitim bilimleri ve eğitim sorunları konularında aydınlatmayı amaçlayan çeşitli bilimsel etkinlikleri düzenlemeyi ve uygulamayı amaç edinmiştir.
VİZYONUMUZ
BÖTE Bölümü; güncellenmiş eğitim programının ve planlama sürecinin her safhasında öz değerlendirmelerin gerektiği bilinciyle hareket etmektedir. Bölüm için var olan ya da ortaya çıkacak tehditleri fırsatlara dönüştürmek eğiliminde olması gerekmektedir. Eğitim fakültesinde diğer branşlarda eğitim alan öğrenciler ve eğitim-öğretim faaliyetlerinde bulunan zenginleştirilmiş akademik kadrolarıyla öğretim teknolojilerinin verimli ve etkili kullanımını sağlayarak zengin öğrenme ortamları yaratmaya yönelik ortak çalışma ve projeler geliştirmeyi amaçlamaktadır. Türk Milli Eğitimine çağın koşulları ve ihtiyaçları doğrultusunda katkılar sağlayan , diğer eğitim kurumları ile ortak çalışmalar yürüten bir kurum olma yolunda her zaman ilerleyecektir.