•  8 Ekim 2024 Salı

Fakültemiz öğretim üyelerinden Doç. Dr. Selçuk ARIK'ın yürütücüsü olduğu ve Dr. Öğr. Üyesi Tuğba KOCADAĞ ÜNVER'in araştırmacı olarak görev aldığı "Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini Geliştirmeye Yönelik Su Farkındalık Eğitimi" başlıklı proje, TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında destek almaya hak kazanmıştır. Projede ayrıca Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Dr. Aslı ŞENSOY, Yozgat Bozok Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ferhat KARAKAYA ve Milli Eğitim Bakanlığı’nda görev yapan Dr. Eray SELÇUK araştırmacı olarak ve düzenleme kurulunda yer almaktadır.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Yozgat Bozok Üniversitesi ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle yürütülen proje, Atatürk Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Trabzon Üniversitesi ve Yozgat Bozok Üniversitesi gibi farklı üniversitelerden, ayrıca Kayseri Şehir Hastanesi ve Milli Eğitim Bakanlığı gibi kurumlardan 22 eğitmenin katılımıyla gerçekleştirilecektir. Proje, 4-7 Kasım 2024 tarihlerinde çevrim içi olarak Google Meet uygulaması üzerinden, 19-20 Kasım 2024 tarihlerinde ise Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde yüz yüze düzenlenecektir.

Projede, "Fen bilimleri öğretmenlerinin, Birleşmiş Milletler Kalkınma Grubu (UNDG) tarafından belirlenen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH’ler) doğrultusunda su farkındalık eğitimi almaları" hedeflenmektedir.

Bu araştırma kapsamında belirlenen hedefler ve temalar doğrultusunda fen bilimleri öğretmenlerinin:

Su ve yaşamımızdaki önemi hakkında bilgi sahibi olmaları,

Su ekosistemleri, sudaki yaşam ve sucul ortamlar konusunda bilgi edinmeleri,

Küresel ve bölgesel su sorunları (su kirliliği ve atıklar, asit yağmurları, susuzluk, afetler) üzerine farkındalık kazanmaları,

Su kaynaklı hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmaları,

Su ekosistemlerinde meydana gelebilecek kazalar ve yaralanmalar ile bunlara yapılacak ilkyardım eğitimi hakkında bilgi sahibi olmaları,

Adil su kullanımı ve su hakkı üzerine farkındalık geliştirmeleri,

Küresel iklim krizi, küresel ısınma ve su sorunları arasındaki ilişkiyi kavramaları,

Su farkındalıklarının ve su okuryazarlıklarının artırılması,

Su ayak izi hakkında bilgi edinmeleri ve su ayak izlerini küçültmeye yönelik adımlar atabilmeleri,

Web 2.0 araçlarını kullanarak su sorunlarıyla ilgili dijital içerikler (afiş, poster, sunum vb.) geliştirmeleri,

ADDIE Öğretim Modeli ve farklı öğretim yöntemleri ile tekniklerini kullanarak ders planı hazırlama becerilerini geliştirmeleri amaçlanmaktadır.

Proje ile ilgili ayrıntılı bilgilere https://sufarkindalikegitimi.gop.edu.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz. Projenin başvuru formuna https://forms.gle/XvEDKBogoFCuuPAMA ve projeye katılım niyet mektubuna https://forms.gle/9Bz2gBhEYRzYvbfr9 adreslerinden erişebilirsiniz.