11 Kasım 2024 Pazartesi
Fakültemiz öğretim üyelerinden Doç. Dr. Selçuk ARIK'ın yürütücüsü olduğu ve Dr. Öğr. Üyesi Tuğba KOCADAĞ ÜNVER'in araştırmacı olarak görev aldığı "Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini Geliştirmeye Yönelik Su Farkındalık Eğitimi" başlıklı proje, TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmektedir. Projede araştırmacı/eğitmen olarak görev alan TOGÜ Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Dr. Aslı ŞENSOY, Yozgat Bozok Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ferhat KARAKAYA ve Milli Eğitim Bakanlığı’nda görev yapan Dr. Eray SELÇUK aynı zamanda düzenleme kurulunda da yer almaktadır.
TÜBİTAK 2237-A Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini Geliştirmeye Yönelik Su Farkındalık Eğitimi Projesi Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Yozgat Bozok Üniversitesi ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle yürütülen proje; Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Trabzon Üniversitesi ve Yozgat Bozok Üniversitesi olmak üzere 10 farklı üniversiteden, ayrıca Kayseri Şehir Hastanesi ve Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere 2 farklı kurumdan 22 eğitmenin katılımıyla gerçekleştirilmektedir.
Projede, "Fen bilimleri öğretmenlerinin, Birleşmiş Milletler Kalkınma Grubu (UNDG) tarafından belirlenen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH’ler) doğrultusunda su farkındalık eğitimi almaları" hedeflenmektedir. Proje, 4-7 Kasım 2024 tarihlerinde çevrim içi olarak Zoom platformu üzerinden etkileşimli olarak gerçekleştirilmiştir.
Projenin birinci gününde açılış konuşmaları ve tanışma etkinlikleri gerçekleştirilmiştir. “Çevrimiçi Isındırma Etkinliği” Öğr. Gör. Dr. Aslı Şensoy tarafından gerçekleştirilmiştir. “Sürdürülebilirlik” ve “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKHler)” konuları hakkında bilgilendirme Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Selçuk Arık; “Su ve Hayatımız için Önemi” ve “Sudaki Yaşam” konuları hakkında bilgilendirme Doç. Dr. Ferhat Karakaya; “Su Ekosistemi” ve ” Sudaki Yaşam ve Sucul Ortamlar” konuları hakkındaki bilgilendirme Prof. Dr. Mehmet Yılmaz tarafından yapılmıştır.
Projenin ikinci gününde “Temiz Su ve Sıhhi Koşullar” konuları hakkında bilgilendirme Doç. Dr. Esra Kızılay; “Su ile İlgili Sorunlar: Su Kirliliği, Atıklar, Asit Yağmurları, Susuzluk ve Kuraklık” konuları hakkında bilgiledirme Prof. Dr. Munise Handan Güneş; “Su ile İlgili Sorunlar: Afetler” konuları hakkında bilgilendirme Doç. Dr. Ufuk Sözcü; “Su Kaynaklı Hastalıklar” konuları hakkında bilgilendirme Uzman Dr. Alparslan Demiray; “Adil Su Kullanımı ve Su Hakkı” konuları hakkında bilgilendirme Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Aytar; “İklim Eylemi” konuları hakkında bilgilendirme Doç. Dr. Hanife Gamze Hastürk; “ Su Sorunları ve Küresel Isınma” ve “Su Sorunları ve Küresel İklim Kriz” konuları hakkında bilgilendirme Dr. Öğr. Üyesi Gaye Defne Ceyhan tarafından yapılmıştır.
Projenin üçüncü gününde “Nitelikli Eğitim” konuları hakkında bilgilendirme Doç. Dr. Hanife Gamze Hastürk; “Su Ayak izi ve Azaltılması” konuları hakkında bilgilendirme Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Aytar; “Su Okuryazarlığı” ve “Su Farkındalığı” konuları hakkında bilgilendirme Doç. Dr. Nazihan URSAVAŞ; “Sucul Ortamlarda İlkyardım” konuları hakkında bilgilendirme Uzman Dr. Alparslan Demiray; “Öğretim Programında Sürdürülebilirlik ve Sudaki Yaşam” konuları hakkında bilgilendirme Doç. Dr. Ferhat Karakaya; “Kavramlarla Su Öğretimi” konuları hakkında bilgilendirme Prof. Dr. Dilek Çelikler; “Probleme Dayalı Su Öğretimi” konuları hakkında bilgilendirme Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Edal Şenocak tarafından yapılmıştır.
Projenin dördüncü gününde “Yaşam Temelli Su Öğretimi” konuları hakkında bilgilendirme Prof. Dr. Şeyda Gül ; “Sorgulama Temelli Su Öğretimi” konuları hakkında bilgilendirme Dr. Öğr. Üyesi Aslı Sarışan Tungaç; “Argümantasyon Tabanlı Su Öğretimi” konuları hakkında bilgilendirme Doç. Dr. Yasemin Özdem Yılmaz; “Proje Tabanlı Su Öğretimi” konuları hakkında bilgilendirme Dr. Eray Selçuk; “ADDIE Modeli”, “Web 2.0 Araçları-1” ve “Web 2.0 Araçları-2” konuları hakkında bilgilendirme Prof. Dr. Necmi Eşgi ve “Yapay Zeka ve Eğitsel Uygulamaları” konuları hakkında bilgilendirme Arş. Gör. Şanser Bulu tarafından yapılmıştır.
Proje ile ilgili detaylı bilgilere https://sufarkindalikegitimi.gop.edu.tr/ adresinden ya da @sufarkindalik24 sosyal medya hesaplarından ulaşılabilmektedir. Proje 19-20 Kasım 2024 tarihlerinde ise yüz yüze olarak Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde gerçekleştirilecektir. Katılımcıların çevrim içi ortamda gerçekleştirilen eğitimlerde öğredikleri bilgileri yüz yüze gerçekleştirilecek atölyelerde uygulayacakları projenin ikinci aşamasını büyük bir heyecanla bekliyoruz.